Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

 • Narrow screen resolution
 • Wide screen resolution
 • Auto width resolution
 • Increase font size
 • Decrease font size
 • Default font size
 • default color
 • red color
 • green color

Derűs időben derűs Új pálinka ünnep PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmarkJP-Bookmark

Tarpa Szilva napok Pálinkaverseny díjazottak

A szakmában elévülhetetlen érdemeket szerzett a Tarpán újonnan fölvett lovag.  Csodás kora őszi napsütés, valamint a már megszokott, hatalmas érdeklődés övezte szeptember 27-én a XI. Szatmár-Beregi Szilvanapot és a rendező Szatmár-Beregi Lovagrend által hagyományosan celebrált Új pálinka ünnepét Tarpán. A főtéren eközben szilvából készült finomságok várták a vendégeket, lekvárt, aszalványokat, szilvás ételeket és pálinkákat kínáltak a legtöbb standon amelyek között nem is egy volt amelyik bemuttata az érdeklődőknek a szilvalekvár főzés hagyományos és modernizált módszerét.

Az előző napon estébe nyúló pálinkabírálat után, szombat délután lovasfogatokon érkeztek meg a pálinka lovagok a tarpai művelődési ház parkjához, hogy fölvonulva a színpadra, a tőlük már megszokott, látványos lovagi ceremónia keretében értékeljék az idei szilvatermést és a belőle készített új pálinkát, elismeréseket adjanak át a szatmár-beregi eredetvédett gyümölcsök és pálinkák ügyében elkötelezett "civileknek", kihirdessék a lovagrend által kiírt idei megyei pálinkaverseny díjazottjait és pálinka lovaggá üssék a tagjaik sorába idén fölvett új tagot.

Tarpa Szilva napok PS1 1691

A Lovagrend Nagytanácsa az Elismerő Oklevéllel és emléktárggyal járó, úgynevezett "Életmű-díjat"  tevékenysége alapján Szőke Ferencnek adományozta, az elismeréssel köszönve meg a régió hagyományos gyümölcs fajainak felkutatása, nemesítése, elismertetése terén évtizedek óta végzett áldozatos munkáját.

„Szőke Ferenc a főiskola elvégzése után különböző beosztásokban termelőszövetkezetekben dolgozott, majd 16 éven át volt Lövőpetri polgármestere. Szakmai tevékenységét ez alatt is idő alatt is folytatta. Kezdetben dióval és szilvával, később az összes gyümölcsfaj nemesítésével (birs, kökény, alma stb.) foglalkozott. Jelenleg az Újfehértói Kutatóintézetben 18 „nemtudom” szilva klónt vizsgálnak, melyek származási helye Szatmár-Bereg. Szakmai tanácsaival segítette a hagyományos szilvalekvár főzés bekerülését a Szellemi Kulturális Örökség gyűjteménybe.” hangzott el a kitüntetett laudációjában.

A szatmári pálinka hírnevének elismertetéséért a lovagrend az idén Krivács Andrásnak adományozott Elismerő Oklevelet, az alábbi laudáció kíséretében:
„Krivács úr frissen végzett idegenforgalmi szakemberként, 1997-ben kezdett dolgozni a családja üzemeltetésében és tulajdonába lévő baktalórándházi Fenyves Csárdában, eleinte mint étterem vezető, majd mint a szálloda igazgatója. Krivács Andrást 3 éve választották a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnökévé, a tisztségének nagy odaadással igyekszik megfelelni. Eddigi tevékenysége nagyban elősegítette megyénk gasztronómiai értékeinek, ezen belül a szatmári szilvapálinkának az elismertségét.”

„A lovagok a magyar, de az európai történelemben is olyan férfiak voltak, akik önzetlenül, minden ellenszolgáltatás nélkül felvállaltak egy nemes ügyet, és azért képesek voltak áldozatokat hozva mindent meg is tenni.

Tarpa Szilva napok PS1 1608

Mi a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagjai, legjobb képességünk szerint azt vállaltuk azon leszünk, hogy ez a nemes ital ismét visszanyerje régi hírnevét bel, és ha lehet külföldön egyaránt. Jó érzés, hogy ezt az ügyet egyre többen kívánják szolgálni.

Új lovag avatására minden évben egy alkalommal kerül sor.

A 2014. évben is többen jelezték belépési szándékukat Lovagrendünkbe. A felvételt kérő minden jelölt rendelkezett, egy-egy pálinka lovag támogatásával.

Alapszabályukban rögzítettek szerint a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend minden évben egy lovagot vesz fel. A Nagytanács döntése alapján idén Szilágyi László új pálinka lovag tehette le a lovagi esküt. 

„Szilágyi László okleveles gépészmérnökként a Várda Drink kisvárdai üzemében dolgozott hosszú éveken át különböző beosztásokban. Végül, mint a vállalat vezérigazgatója elévülhetetlen érdemeket szerzett a Szatmári szilvapálinka és az Szabolcsi almapálinka földrajzi eredetvédelmének megteremtésében. Ezek mellett éveken át tagja volt a Pálinka Nemzeti Tanácsnak és a Pálinka Céh egyik vezetőjeként is tvékenykedett.

PÁLINKAVERSENY

A Szatmár Beregi Pálinka Lovagrend által meghirdetett 2014. évi Pálinkaverseny végeredménye.
A versenyre idén közel 80 nevezés mintát neveztek a három katagóriában összesen. Melyek közül az alábbi kilec minta tulajdonosa vehette át a dobogós helyezésekért játó okleveleket:

Szatmári szilvapálinka kategória:

 • I. Czap László (Nagyvarsány)
 • II. Kanyó Tamás (Tivadar)
 • III. Uzonyi Krisztián (Záhony)
 • Szabolcsi almapálinka kategória:
 • I. Gresó László (Levelek)
 • II. Elek György (Bp.)
 • III. Kovács Gábor (Bp.)
 • Egyéb gyümölcs párlat kategória:
 • I. Szabó Ferenc (Nyíregyháza) Piros vilmos pálinka
 • II. Kovács Gábor (Bp.) Irsai Olivér szőlőpálinka
 • III. Kozma Erzsébet (Kisvárda) Birsalma pálinka

Tarpa Szilva napok PS1 1632
Képgalériánkat a fotóra kattintva nézheti meg

 
Kapcsolódó cikkek :

» Lovag avatás őszi verőfényben

Az idei Szatmár-Beregi Szilvanap és Új Pálinka Ünnepe a rendező önkormányzat és lovagrend párosnak köszönhetően újabb kiváló hírverését hozta a csodás Szatmár-Beregnek, s a "pálinka fővárosa", Tarpának.

» Szilvanapra invitáltunk Nyíregyházán

Örömmel jelentjük, helyt álltunk a 2017. évi Tirpák Fesztiválon. A rendezők felkérésének eleget téve, vasárnap délelőtt Nyíregyháza főterén bemutatkozott lovagrendünk - a megye másik két pálinka lovagrendjével (a Szabolcsi...

» Versenyfelhívás

Magán és Bérfőzött Párlatok Versenye Tarpa, 2017. szeptember 28.A verseny kiírója: Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend EgyesületA verseny helyszíne: Sóstói Múzeumfalu Pálinkaház 4431 Sóstófürdő Tölgyes utca 1.A verseny célja:a...

» Kihirdették a kiválóságainkat

Pálinka életmű Szilágyi Llászló (jobbról a második), mellette balról Mihályi László a Pálinka Nemzeti Tanács elnökePálinka Életműdíj a gyümölcspárlat hungarikumaink eredetvédelmét az EU-ban kijáró, egykori Várda-Drink...

» Szépen szólt a lovagi tárogató

Gyulán a legeredményesebb bérfőzde cím idén is a komorói Szabó házaspárhoz került Nyíregyháza - A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend is részt vett a 18. Gyulai Pálinkafesztivál április 28-i nyitónapján a pálinka lovagrendek...

gazi banner

Névnap

Ma 2018. január 22., hétfő, Vince és Artúr napja van. Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.

Pontos idő

Ulti Clocks content

Partnereink

Hirdetés
Hirdetés
január 2018
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Látogatottság

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa864
mod_vvisit_counterTegnap772
mod_vvisit_counterEzen a héten864
mod_vvisit_counterMúlt héten7034
mod_vvisit_counterEbben a hónapban26638
mod_vvisit_counterMúlt hónapban39967
mod_vvisit_counterÖsszesen3169540