Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color

A fahordónak memóriája van PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmarkJP-Bookmark

pálinka versenyTarpa. Zsűri elnök lovag az idei Szilvanap megyei pálinkaversenyének tapasztalatairól A Tarpai Szilvanapok szakmai rendezvényén, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend által meghirdetett 2011. évi megyei pálinkaversenyen a „lovagias” zsűri több okból sem volt könnyű helyzetben. A bíráló bizottság elnöki tisztét ezúttal Magyarország egyik legismertebb főzőmestere, a nemzetközi hírű Agárdi Pálinkafőzde ügyvezető tulajdonosa töltötte be. A tavaly előtt szatmár-beregi pálinkalovaggá ütött Vértes Tibort a pálinkaverseny értékelésére kértük.

Javuló tendencia

Dolgozik a palinkazsuri– A mostani versenyre 76 mintát neveztek be a megye különböző részeiről. A bírálati napon jócskán az estébe nyúlóan igen konzekvensen és koncentráltan kellett dolgoznia a zsűrinek. A benevezett pálinkák minőségéről elmondhatom, hogy az elmúlt évihez képest is összességében javuló tendenciát mutatnak. Azt örömmel állapíthattuk meg, hogy folyamatosan jobb minőségűek jönnek, s idén nagyon-nagyon szép pálinkákat is kóstoltunk. A nevezések a verseny kiírás szerint Szatmári szilva, Szabolcsi alma és Egyéb gyümölcspárlatok kategóriákba érkeztek. Utóbbiak között volt bodzából, málnából, barackból, körtéből és egyéb, a környéken honos gyümölcsből készült pálinka.
- El lehet mondani, hogy gyönyörű szép almapálinkákat kóstoltunk, közöttük nagyon szoros volt a mezőny. Az egyéb gyümölcs kategóriában nagyon szépek jöttek málnából, cseresznyéből és a már említett más honos gyümölcsfajokból. A Szatmár Bereg csillagának számító szilva pálinka felhozatala is jónak mondható, de itt van egy kis hiányérzetem. Meg kell ugyanis említenem, hogy az itteni gyümölcsök kiváló zamatúak, nagyon szép extrakt tartalommal rendelkeznek, viszont a belőle főzött pálinkákban bizony találtunk technológiai hibás termékeket is. Ezek a hibák a lefőzésből és az alapanyag kezeléséből erednek, s ezeken bizonyosan javítani kell.

 

Utat mutatnak

A lovagrend ugyanis ezelőtt nyolc évvel, majd amikor először megrendezte ezt a térségi pálinkaversenyt azt vállalta fel, hogy az itt főzött pálinkák minőségét és egy útirányt mutasson azoknak a termelőknek, akik termékeiket erre az évente megrendezett bírálatra elküldik. Ennek az eredmény már most látható, hiszen a benevezett párlatok minősége fokozatosan jobb lett, de minden pálinka mesternek az a feladata, hogy folyamatosan fejlődjön. Az idei verseny, melyen a zsűri feladatát legjobb tudása szerint elvégezve a mintákból a legjobbakat választotta ki, ismét csak jól szolgálta az említett célkitűzésünket. Ami a szatmár-beregi szilva pálinkák további minőségi javítása érdekében kiküszöbölendő legfontosabb hibákat illeti, Vértes Tibor a bírálat alapján fontos tennivalókra világított rá:

– A pálinka minőségét meghatározza minden tényező, ami annak készítése során fölmerül. Az alapanyagnak a feldolgozásnak és a lepárlásnak is száz százalékon kell működnie ahhoz, hogy a végeredmény kifogástalan legyen - szögezi le a neves főzőmester véleményét kifejtve: - A kóstolás során én személy szerint azt vettem észre, hogy a problémák zöme a cefrézés és a lepárlás hiányosságaiból adódtak. Az előbbire utal, hogy nagyon sok intenzíven mag karakteres pálinka volt. Ez azt jelenti, hogy igen domináns volt a marcipán illatvilág, amihez még egy keserű ízvilág is társult, diszharmonikussá téve a terméket.

Sajnálják eldobni

Ami pedig lepárlásból eredő hibákat illeti, sajnos sokszor sajnálják azt az utópárlatos véget eldobni, pedig az már nem kellene, hogy belekerüljön a termékbe. Előpárlat hibák már kevésbé fordulnak elő. Tárolásból eredő hibával viszont találkoztam a fahordós érlelést kapott termékeknél. Azt szoktam mondani, hogy a fahordónak memóriája van. Ha egyszer rossz pálinkát töltöttek bele, annak az elraktározott hibáival később bármilyen jó pálinkát képes tönkre tenni. A fahordó által ugyan lehet érdekesebbé, íz-, illat- és színvilágában színesebbé tenni egy terméket, de a fahordó nem javít, s főként nem való hibák eltakarására.

Alapszabály, hogy csak jó minőségű fahordóba tegyünk jó minőségű pálinkát! 

Vértes Tibor„A benevezett párlatok minősége fokozatosan jobb lett.
Vértes Tibor

 

 
Kapcsolódó cikkek :

» Lovag avatás őszi verőfényben

Az idei Szatmár-Beregi Szilvanap és Új Pálinka Ünnepe a rendező önkormányzat és lovagrend párosnak köszönhetően újabb kiváló hírverését hozta a csodás Szatmár-Beregnek, s a "pálinka fővárosa", Tarpának.

» Szilvanapra invitáltunk Nyíregyházán

Örömmel jelentjük, helyt álltunk a 2017. évi Tirpák Fesztiválon. A rendezők felkérésének eleget téve, vasárnap délelőtt Nyíregyháza főterén bemutatkozott lovagrendünk - a megye másik két pálinka lovagrendjével (a Szabolcsi...

» Versenyfelhívás

Magán és Bérfőzött Párlatok Versenye Tarpa, 2017. szeptember 28.A verseny kiírója: Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend EgyesületA verseny helyszíne: Sóstói Múzeumfalu Pálinkaház 4431 Sóstófürdő Tölgyes utca 1.A verseny célja:a...

» Kihirdették a kiválóságainkat

Pálinka életmű Szilágyi Llászló (jobbról a második), mellette balról Mihályi László a Pálinka Nemzeti Tanács elnökePálinka Életműdíj a gyümölcspárlat hungarikumaink eredetvédelmét az EU-ban kijáró, egykori Várda-Drink...

» Szépen szólt a lovagi tárogató

Gyulán a legeredményesebb bérfőzde cím idén is a komorói Szabó házaspárhoz került Nyíregyháza - A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend is részt vett a 18. Gyulai Pálinkafesztivál április 28-i nyitónapján a pálinka lovagrendek...

gazi banner

Névnap

Ma 2018. január 22., hétfő, Vince és Artúr napja van. Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.

Pontos idő

Ulti Clocks content

Partnereink

Hirdetés
Hirdetés
január 2018
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Látogatottság

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa874
mod_vvisit_counterTegnap772
mod_vvisit_counterEzen a héten874
mod_vvisit_counterMúlt héten7034
mod_vvisit_counterEbben a hónapban26648
mod_vvisit_counterMúlt hónapban39967
mod_vvisit_counterÖsszesen3169550