Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color

Dr. Kelemen Béla PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmarkJP-Bookmark

Végül ketten maradtak, Isten és a bor! – nem kis merészség egy pálinkalovagi bemutatkozást Hamvas Bélától kölcsönzött gondolattal kezdeni. Remélhetőleg a végére minden a helyére kerül! Emlékszem, cukorrépát pucoltunk a novemberi szitáló esőben a lekopaszodott tarpai határban, és a hideg nedvesség csontig hatolt bennem.

Kelemen BélaNa de este nagyanyám mennyei tyúkhúslevesének kanalazgatása közben nagyapámat hallgattam. Az egykori községi harangozónak már fejből tudtam néhány aranyköpését, amelyek egyike szokatlan mozdulatra ösztönzött: már vagy ezerszer hallgattam tőle, hogy a jó pálinka nem csak evés előtt, hanem evés közben és evés után is iható, és már nyúltam is az apám pálinkáspohara felé, amit addig még soha életemben nem tettem - miközben a másik kezemben lévő főtt csirke szárnyat rágcsálgattam.
Az első korty után úgy éreztem a tinédzseres borzongás közepette, hogy az egész napos répapucolás, szitáló esővel, bokáig érő sárral és a sokórás didergéssel együtt csak azért volt, hogy életem első korty pálinkája átforrósítson és örökre szerelmessé tegyen…
Meggyőződésem, hogy mind a tizenegyőnknek megvolt a maga autentikus sztorija, amikor 2005 őszén megalakítottuk a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrendet. Akkor még bizonytalanok voltunk a konkrét feladatainkat illetően, azonban a pálinka ügyéért való felelősségvállalás és tenni akarás szép lassan cselekedeteket szült, cselekedeteink pedig szokást formáltak.

A rendezvényeinken, konferenciáinkon, szakmai programjainkon a pálinka minőségének ellenőrzését, szükség esetén annak javítását, a fogyasztási kultúra kialakítását, és a folyamatos cégérkedést tekintjük hitvallásunknak.

És valóban, egyre többen szoktak velünk együtt ünnepelni a tarpai Új Pálinka Ünnepén, hitet tenni erre a csodálatos magyar italra.
A pálinkafőzés és fogyasztás népszerűségének növekedése maga után vonja a problémák növekedését is. Miközben vannak már kifinomult ízléssel és magas elvárásokkal rendelkező fogyasztók, addig még mindig akadnak, akik a pálinkakészítésnél durva hibákat követnek el.
Miközben az országos rádióban a szaktekintély kicsit finomkodóan elmondja, hogy kedvence a szelídgesztenyefa hordóban érlelt fürtösmeggy pálinka egy bizonyos főzdéből származóan, addig még mindig látni nyaranta a félárnyékban lévő, rozsdásodó vastartályban egészben rohadó almákat pálinkának szánva…

Tarpai Nagy-hegyen lévő organikus kertem gyümölcsfái minden évben érlelnek annyi gyümölcsöt, hogy pálinkát főzhessek belőle, próbára téve magamat is a lovagi elvárásokat illetően.

Szilva, körte, cseresznye, szőlő, alma, birsalma, őszibarack: kíméletes és ellenőrzött erjesztés után kerülnek a tarpai és a tuzséri főzdék rézüstjeibe, ahol ott vagyok minden cseppnyi pálinka lepárlásánál. Micsoda élmény és micsoda felelősség a születés pillanatában dönteni a minőség felől!
Amikor a pálinkázós pincémbe visszajáró barátaim szemeiben a tüzet látom, lelkükben az emelkedettséget sejtem a kóstolgatások során, akkor érzem a munkám gyümölcsének beérését is.

A Természet Kézműveseként készített pálinkáimnál a hagyományos technológia és a modern tudomány ötvöződik nagyon magas élőmunka-tartalommal, hogy majd átszellemült kortyolgatások közepette elmélyedhessünk egy örök igazságban: Natura artis magistra, azaz a Természet a művészet tanítómestere.

A kortárs magyar művészet is egyre gyakrabban nyúl a pálinka bűvköréhez, akár ihletet keres, akár kritikát felejt.
Hétköznapjaink és identitásunkat jelölő kultúránk részévé kezd válni a pálinka.
Bizonyítják ezt az egyre szaporodó anekdoták, viccek, szójátékok, újkeletű népies dalok, slágerek, színművek, költemények, és még sok minden.
Jó úton haladunk, de vállalnunk kell az újabb kihívásokat és megmérettetéseket, mígnem egyszer gondolni merészelhetjük, hogy a megboldogult Hamvas művész úr szelleme talán mégis módosítaná a klasszikust: - Végül hárman maradtak…

 
Kapcsolódó cikkek :

» Szilvanapra invitáltunk Nyíregyházán

Örömmel jelentjük, helyt álltunk a 2017. évi Tirpák Fesztiválon. A rendezők felkérésének eleget téve, vasárnap délelőtt Nyíregyháza főterén bemutatkozott lovagrendünk - a megye másik két pálinka lovagrendjével (a Szabolcsi...

» Versenyfelhívás

Magán és Bérfőzött Párlatok Versenye Tarpa, 2017. szeptember 28.A verseny kiírója: Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend EgyesületA verseny helyszíne: Sóstói Múzeumfalu Pálinkaház 4431 Sóstófürdő Tölgyes utca 1.A verseny célja:a...

» Kihirdették a kiválóságainkat

Pálinka életmű Szilágyi Llászló (jobbról a második), mellette balról Mihályi László a Pálinka Nemzeti Tanács elnökePálinka Életműdíj a gyümölcspárlat hungarikumaink eredetvédelmét az EU-ban kijáró, egykori Várda-Drink...

» Szépen szólt a lovagi tárogató

Gyulán a legeredményesebb bérfőzde cím idén is a komorói Szabó házaspárhoz került Nyíregyháza - A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend is részt vett a 18. Gyulai Pálinkafesztivál április 28-i nyitónapján a pálinka lovagrendek...

» Aranyeső a Destillata 2017-en

Szabolcs sem vallott szégyent: a magyar aranyak kétharmada megyénkben landolt a párlatok rangos, ausztriai megmérettetésén. Az ausztriai Destillatán, Közép-Európa legnagyobb párlatversenyén a magyar nemzeti győztes az Agárdi...

gazi banner

Névnap

Ma 2017. október 16., hétfő, Gál napja van. Holnap Hedvig napja lesz.

Pontos idő

Ulti Clocks content

Partnereink

Hirdetés
Hirdetés
október 2017
hkscpsv
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Látogatottság

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa2179
mod_vvisit_counterTegnap1343
mod_vvisit_counterEzen a héten2179
mod_vvisit_counterMúlt héten8926
mod_vvisit_counterEbben a hónapban24913
mod_vvisit_counterMúlt hónapban50151
mod_vvisit_counterÖsszesen3045142