Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color

Dr. Kelemen Béla PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmarkJP-Bookmark

Végül ketten maradtak, Isten és a bor! – nem kis merészség egy pálinkalovagi bemutatkozást Hamvas Bélától kölcsönzött gondolattal kezdeni. Remélhetőleg a végére minden a helyére kerül! Emlékszem, cukorrépát pucoltunk a novemberi szitáló esőben a lekopaszodott tarpai határban, és a hideg nedvesség csontig hatolt bennem.

Kelemen BélaNa de este nagyanyám mennyei tyúkhúslevesének kanalazgatása közben nagyapámat hallgattam. Az egykori községi harangozónak már fejből tudtam néhány aranyköpését, amelyek egyike szokatlan mozdulatra ösztönzött: már vagy ezerszer hallgattam tőle, hogy a jó pálinka nem csak evés előtt, hanem evés közben és evés után is iható, és már nyúltam is az apám pálinkáspohara felé, amit addig még soha életemben nem tettem - miközben a másik kezemben lévő főtt csirke szárnyat rágcsálgattam.
Az első korty után úgy éreztem a tinédzseres borzongás közepette, hogy az egész napos répapucolás, szitáló esővel, bokáig érő sárral és a sokórás didergéssel együtt csak azért volt, hogy életem első korty pálinkája átforrósítson és örökre szerelmessé tegyen…
Meggyőződésem, hogy mind a tizenegyőnknek megvolt a maga autentikus sztorija, amikor 2005 őszén megalakítottuk a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrendet. Akkor még bizonytalanok voltunk a konkrét feladatainkat illetően, azonban a pálinka ügyéért való felelősségvállalás és tenni akarás szép lassan cselekedeteket szült, cselekedeteink pedig szokást formáltak.

A rendezvényeinken, konferenciáinkon, szakmai programjainkon a pálinka minőségének ellenőrzését, szükség esetén annak javítását, a fogyasztási kultúra kialakítását, és a folyamatos cégérkedést tekintjük hitvallásunknak.

És valóban, egyre többen szoktak velünk együtt ünnepelni a tarpai Új Pálinka Ünnepén, hitet tenni erre a csodálatos magyar italra.
A pálinkafőzés és fogyasztás népszerűségének növekedése maga után vonja a problémák növekedését is. Miközben vannak már kifinomult ízléssel és magas elvárásokkal rendelkező fogyasztók, addig még mindig akadnak, akik a pálinkakészítésnél durva hibákat követnek el.
Miközben az országos rádióban a szaktekintély kicsit finomkodóan elmondja, hogy kedvence a szelídgesztenyefa hordóban érlelt fürtösmeggy pálinka egy bizonyos főzdéből származóan, addig még mindig látni nyaranta a félárnyékban lévő, rozsdásodó vastartályban egészben rohadó almákat pálinkának szánva…

Tarpai Nagy-hegyen lévő organikus kertem gyümölcsfái minden évben érlelnek annyi gyümölcsöt, hogy pálinkát főzhessek belőle, próbára téve magamat is a lovagi elvárásokat illetően.

Szilva, körte, cseresznye, szőlő, alma, birsalma, őszibarack: kíméletes és ellenőrzött erjesztés után kerülnek a tarpai és a tuzséri főzdék rézüstjeibe, ahol ott vagyok minden cseppnyi pálinka lepárlásánál. Micsoda élmény és micsoda felelősség a születés pillanatában dönteni a minőség felől!
Amikor a pálinkázós pincémbe visszajáró barátaim szemeiben a tüzet látom, lelkükben az emelkedettséget sejtem a kóstolgatások során, akkor érzem a munkám gyümölcsének beérését is.

A Természet Kézműveseként készített pálinkáimnál a hagyományos technológia és a modern tudomány ötvöződik nagyon magas élőmunka-tartalommal, hogy majd átszellemült kortyolgatások közepette elmélyedhessünk egy örök igazságban: Natura artis magistra, azaz a Természet a művészet tanítómestere.

A kortárs magyar művészet is egyre gyakrabban nyúl a pálinka bűvköréhez, akár ihletet keres, akár kritikát felejt.
Hétköznapjaink és identitásunkat jelölő kultúránk részévé kezd válni a pálinka.
Bizonyítják ezt az egyre szaporodó anekdoták, viccek, szójátékok, újkeletű népies dalok, slágerek, színművek, költemények, és még sok minden.
Jó úton haladunk, de vállalnunk kell az újabb kihívásokat és megmérettetéseket, mígnem egyszer gondolni merészelhetjük, hogy a megboldogult Hamvas művész úr szelleme talán mégis módosítaná a klasszikust: - Végül hárman maradtak…

 
Kapcsolódó cikkek :

» Kitüntetett lovagjainkra emeljük poharunkat

Bár nem ebben a minőségében, de három Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend-i tagunkat is nagy megtiszteltetés érte a Megyenapon. Nagygécen, a Megmaradás Templomában Seszták Oszkártól a megyei közgyűlés elnökétől (jobbról) Dr...

» Tudják, honnan jött a nemtudom.

 A szatmár-beregi pálinka lovagok ezért köszönik meg minden évben a Tiszának, - Szatmár és Bereg nevében - egy-egy szilva virág koszorúnak a folyó habjaira helyezésével, hogy hajdanán ideszállította a Kárpátokból azoknak a...

» Dani Attila

A lovagrend nagytanácsa a 2016 őszi Új Pálinka Ünnepén emelte tagjai sorába Dani Attilát, Pusztadobos polgármesterét, a kuruc fellegvár Tarpán számos alkalommal szerepelt, mint a vajai Rákóczi Tárogató Együttes alapítója és...

» Tuzséri lovagtársaink is behúzták a Nemzetgyőztes címet

Agárdi lovagtársunk mindannyiunk örömére két évvel ezelőtt elért hasonló sikere után, idén a Tuzséri Pálinka Manufaktúra már testközelbe hozta hozzánk a nemzetközi megmérettetés során szerzett büszke címet.

» Tuzsér a Nemzetgyőztes a Desztillátán.

Jól szerepeltek a nagy ausztriai megmérettetésen indult Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagokMagyarország, s benne pálinka nagyhatalomnak számító megyénk, Szabolcs-Szatmár-Bereg hírnevét öregbítő eredményt hozott a világ egyik...

gazi banner

Névnap

Ma 2018. június 18., hétfő, Arnold és Levente napja van. Holnap Gyárfás napja lesz.

Pontos idő

Ulti Clocks content

Partnereink

Hirdetés
Hirdetés
június 2018
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Látogatottság

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa434
mod_vvisit_counterTegnap1105
mod_vvisit_counterEzen a héten434
mod_vvisit_counterMúlt héten6172
mod_vvisit_counterEbben a hónapban13788
mod_vvisit_counterMúlt hónapban18990
mod_vvisit_counterÖsszesen3315494