Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color

Batta Attila PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmarkJP-Bookmark

Batta AttilaSok évvel ezelőtt, 1970 késő őszén, reggel 6 órakor kezdődött az első, és egész életemben örökre megmaradó kapcsolatom a pálinka készítéssel. Nagyapám a Tiszalúci mezőgazdasági szeszüzem vezetője volt, és náluk nyaraltam ötévesen. Az üzembe, csak felügyelettel mehettem be, de mindig elbűvölt a hatalmas gőzgép, amely az összes szivattyút és keverőt működtette.

Ezen a reggelen megengedték, hogy én indíthassam el az „üzem lelkét” és lassan óvatosan kinyissam a gőzszelepet, melytől a hatalmas gép lassan elkezdett működni. Ez az élmény megpecsételte a sorsom, és a pálinkához való viszonyom. Ma már tudom hogy, akkoriban nem a magas élvezeti értékeket tartották szem előtt, hanem a mezőgazdasági értékmentés volt a cél.

Az általános iskolai tanulmányaimat Kisvárdán végeztem, azután Debrecenbe jártam szakközépiskolába, majd a nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolán szereztem diplomát.

Édesapám a Kisvárdai Szeszipari Vállalatnál, majd később a Várda-Drink-nél dolgozott, több mint negyven éven keresztül, vezető beosztásban. Jómagam is 15 évet a keze alatt dolgoztam mint műszakvezető, utána termelési vezető és végül termelési igazgatóként. Jelenleg az Aranyszilva pálinkafőzdében, Jándon kamatoztatom a több generáción keresztül felhalmozott szakmai tapasztalatot.

Szerencsésnek érzem magam abból a szempontból, hogy a pálinka- főzde felújításánál is támaszkodhattam édesapám jó tanácsaira, és meg tudom vitatni vele a szakmai kérdéseket.

Várady György a Szatmár-Beregi Pálinka lovagrend megálmodójának felkérésére örömmel mondtam igent, így váltam a lovagrend egyik alapító tagjává. Az egyesület célja, a pálinka hírnevének öregbítése, a jó pálinka előállításának ismertetése, és a kulturált pálinka fogyasztás népszerűsítése.
A lovagrend által minden esztendőben megrendezett pálinka versenyen észrevehető a pálinkák minőségének javulása, évről- évre nehezebb a zsűri dolga, a sok jó pálinka közül kiválasztani a legjobbakat.

A lovagrend egyik fő célkitűzése a jobb minőségű pálinka előállítása a bérfőzetők és magánfőzők körében.
2011-től kezdve kolléganőmmel, pálinkafőzde vezetői képzést tartunk, ahol több mint 300 hallgatót oktattunk eddig a pálinkafőzés és a jó cefrekészítés rejtelmeire. Örömmel töltött el bennünket, hogy olyanoknak tudtunk segíteni, akik évtizedek óta főzetnek pálinkát, vagy azoknak, akik most kezdték az alapoktól. Mindenkinek egy a célja, a jobb minőségű pálinka készítése.
Végezetül az egyik jó barátom aranymondását osztanám meg mindenkivel: „Ajándék pálinkának ne nézd a fokát”, de a minőségét annál inkább!

 
Kapcsolódó cikkek :

» Versenyfelhívás

Magán és Bérfőzött Párlatok Versenye Tarpa, 2018. szeptember 29.

» Kőbe vésette a pálinkánk nevét

Arany érdemkeresztet kapott a tettek mezejére egykor időben lépő pálinka lovag is. "Mikor fejet hajtunk Szent István műve előtt, nem csupán Szent István történelmi tettére emlékezünk, hanem mindazokra is, akik az elmúlt ezer...

» Jázmin szőlő az Év Pálinkája, a tarpai Szatmári szilvapálinka Champion díjat érdemelt

Pálinkakiválóságok 2018 OrszágkóstolóAz Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny ezévi eredményeit június 28-án hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács, ahol 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést is...

» Kitüntetett lovagjainkra emeljük poharunkat

Bár nem ebben a minőségében, de három Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend-i tagunkat is nagy megtiszteltetés érte a Megyenapon. Nagygécen, a Megmaradás Templomában Seszták Oszkártól a megyei közgyűlés elnökétől (jobbról) Dr...

» Tudják, honnan jött a nemtudom.

 A szatmár-beregi pálinka lovagok ezért köszönik meg minden évben a Tiszának, - Szatmár és Bereg nevében - egy-egy szilva virág koszorúnak a folyó habjaira helyezésével, hogy hajdanán ideszállította a Kárpátokból azoknak a...