Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color

Szilvalekvártól a pálinkáig PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmarkJP-Bookmark

Dano SandorPávai Vajna gyógyvíz Hajdúszoboszlóról, kolbász Gyuláról – ezeket is reklámozták a Magyar turizmus sátrában Tusványoson, de pénteken délután a Szilvából készült termékek a lekvártól a pálinkáig címmel meghirdetett program volt a legsikeresebb – leginkább a pálinka. Átmenetileg elbizonytalanodtak, akik a zaláni, kálnoki, vagy éppen atyhai szilvapálinka világelsőségére esküsznek. A Magyar turizmus sátrában ugyanis olyan ízes, nem égető, de azért kellően erős, eperfa hordóban tárolt szilvóriumot kínáltak kóstolásra, aminek minden cseppjét csettintve nyalogatta le bajusza széléről a számos odasereglett székely.

– Jó szilvapálinkát csak érett gyümölcsből lehet főzni, amelyet akkor szedünk le, amikor legnagyobb a cukortartalma – magyarázza Danó Sándor, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagja. – Ezt megfelelő edényben, lehetőleg fahordóban cefrézni kell, majd amikor a cukorfok alkoholfokká alakult, akkor kell kifőzni, de azt sem mindegy, ki, hol és hogyan főzi – próbál beavatni a pálinkafőzés magas technikájába.

A pálinkafőző mester szerint a pálinka minőségét befolyásolja az is, hogy miben tárolják. Más lesz, ha csak úgy elteszik egy edénybe, és megint más, ha eperfa hordóban érlelik vagy éppen ágyazzák.

– Így ötvenen felül vallom, olyan rövid az élet, hogy nincs időnk rossz minőségű pálinkát fogyasztani – véli Danó Sándor.

Mondják, hogy finom szilvalekvárt is lehetett kóstolni. Arról lemaradtam. Mentségemre: miután háromszor eláztatott az eső pénteken, a pálinka valahogy jobban csúszott...

 
Kapcsolódó cikkek :

» Versenyfelhívás

Magán és Bérfőzött Párlatok Versenye Tarpa, 2018. szeptember 29.

» Kőbe vésette a pálinkánk nevét

Arany érdemkeresztet kapott a tettek mezejére egykor időben lépő pálinka lovag is. "Mikor fejet hajtunk Szent István műve előtt, nem csupán Szent István történelmi tettére emlékezünk, hanem mindazokra is, akik az elmúlt ezer...

» Jázmin szőlő az Év Pálinkája, a tarpai Szatmári szilvapálinka Champion díjat érdemelt

Pálinkakiválóságok 2018 OrszágkóstolóAz Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny ezévi eredményeit június 28-án hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács, ahol 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést is...

» Kitüntetett lovagjainkra emeljük poharunkat

Bár nem ebben a minőségében, de három Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend-i tagunkat is nagy megtiszteltetés érte a Megyenapon. Nagygécen, a Megmaradás Templomában Seszták Oszkártól a megyei közgyűlés elnökétől (jobbról) Dr...

» Tudják, honnan jött a nemtudom.

 A szatmár-beregi pálinka lovagok ezért köszönik meg minden évben a Tiszának, - Szatmár és Bereg nevében - egy-egy szilva virág koszorúnak a folyó habjaira helyezésével, hogy hajdanán ideszállította a Kárpátokból azoknak a...