Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color

Szabolcsi Almapálinka PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmarkJP-Bookmark

szabolcsi-almapalinkaMár a 18.-sz-ban kiemelkedő Szabolcs-Szatmár-Beregi almatermesztés, és az almapálinka főzése. Előállítása nagyobb mennyiségben csak a 20. században indult meg. Erre a tájra jellemző sík vidék szőlőtermesztésre kevésbé alkalmas így jelentős bortermelés sincs. A térség alma és szilvatermesztéssel és az ebből előállított pálinkájával és lekvárjával jeleskedik. Pálinkának a kevésbé télálló fajták (mint például a jonatán), vagy az almalé készítésnél visszamaradó almahéj is alkalmas. Az almát tisztítás után minél kisebb darabokra aprítják esetleg mesterséges élesztőkkel beoltva erjesztik. Főzése jórész átnyúlik a következő esztendőre kihozatala jó. Tisztán vagy más ízesített pálinkák alapjaként fogyasztják.

 


appleALMA

A jó arányban összeválogatott almafajtákból jó pálinkát lehet főzni. Ízvilágukra jellemző a savas üdítő íz. További jellemzőjük a bőlevűség, fűszere, zamatos jelleg. Alakjuk fajtától függően félgömb, gömb, vagy harang alakú. A színe lehet sárga, zöld és piros minden árnyalata. A nyári fajták alapvetően étkezési célokat szolgálnak; fehér húsúak, savanykás ízűek. Pálinkafőzés szempontjából az őszi és téli fajták jelentősek.

Almafajták: Jonatán, Staking, Golden

szabolcsi almap1 468SZABOLCSI ALMAPÁLINKA

A megye gyümölcstermő területének 50%-án folyik almatermesztés, ami országos almatermés 40%-a. A gyorsan melegedő nyírségi talajok megkötésére igen alkalmasnak bizonyúlt az almafa telepítése. A gyenge termőképességű földek nem alkalmasak szántóföldi művelésre.
Döntően Jonatán, Jonagold, Golden, Idared, Red Delicious fajták termesztése. Pálinkafőzésre mind az almát, mind melléktermékeit felhasználják. A cefre nem tartalmazhat penészes éretlen részeket, idegen anyagokat.
Az almát mosás után ledarálják, melléktermékei közvetlenül erjeszthetők. Az erjesztés hagyományosan 200 l-es hordókban, több tíz mázsás fakádakban történik. Ipari technológiáknál nem ritka a több száz mázsás földbe vájt erjesztőgödör. Mindkét módszernél biztosítani kell a széndioxid védőpárna kialakulását. Hagyományosan ezt a cefrés hordó agyagos tapasztásával, jelenleg fóliatakarással, vízzár (kotyogó) alkalmazásával oldják meg.
Az erjesztés során a káros melléktermékek megelőzése érdekében fajélesztőkkel szokták beoltani. Fontos még a pH érték beállítása, aminek optimális értéke 3-3,5 között van.
A lepárlás hagyományos kisüsti módszerrel történik, több lépcsőben. Az üstök térfogata nem haladhatja meg a 1000 litert. A lepárlás elengedhetetlen kelléke a résüst.

A pálinka alkoholtartalma legalább 40%. Tükrösen tiszta, színtelen vagy érlelés miatt enyhén aranysárga színű. Íze és illata kellemes almára jellemző.
Tárolása fa vagy acéltartályban. Érlelési idő legalább 3 hónap.

apple2ÍZ- ÉS ILLAT JELLEMZŐI

Megfelelően összeválogatott almafajtákból készült pálinkában az egyes fajták illat-és ízalkotói nagyon szépen kiegyenlítik egymást. A pálinkák italanyagából jól kiemelkedik a fajtára jellemző tipikusság, savanykás, fűszeres citrusokkal, sárga vagy zöld reszelt gyümölcsös pépjelleggel. A fűszerezettség általában lágy és tipikusan háttéralkotók. A Jonatán almából készült pálinka általában nyugtalan, harsány jelleget ad, amit a Golden alma gyümölcsösségével kellemessé lehet strukturálni. Általában a almából készült pálinkák akkor lesznek igazán nagy értékű, szép pálinkák, ha sokáig pihentetjük, illetve ha hordós érlelésnek vetjük alá. A hordós érlelés hatására a mindig fiatalos, "mozgékony" párlat megnyugszik és nagyon szép, nyugodt elegáns készterméket ad.

 
Kapcsolódó cikkek :

» Versenyfelhívás

Magán és Bérfőzött Párlatok Versenye Tarpa, 2017. szeptember 28.A verseny kiírója: Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend EgyesületA verseny helyszíne: Sóstói Múzeumfalu Pálinkaház 4431 Sóstófürdő Tölgyes utca 1.A verseny célja:a...

» A Szilvanap zamataiban a történelmet is ízlelgethettük Tarpán

Ünnepre érkezett a sok érdeklődő szeptember 24-én, szombaton Beregbe, az egykori kurucok fészkébe, a pálinka mai fővárosába. Tarpán, a XIII. Szatmár-Beregi Szilvanapok közönségcsalogató programfolyamát Németh Zsolt az...

» Aki iszik belőle, váljék egészségére!

A rendezők meghívásának eleget téve a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend is képviseltetette magát 2016. július 30-án azon az ünnepségen, amelynek keretében felavatták Nyíregyházán a Sóstói Pálinkaháznak nevéhez méltó arculatot...

» ÚJ IDŐSZÁMÍTÁS A VÁRDA-DRINK ÉLETÉBEN: MEGÉRKEZTEK A VÁRDA DISTILLERY EXCLUSIVE EDITION PÁLINKÁK

2016. május 25., Budapest – Az 1922-ben, Kisvárdán alapított Várda-Drink csoport, a magyar szeszesital piac egyik meghatározó szereplője. A vállalat idén új, 19 exkluzív pálinkát tartalmazó termékcsaláddal jelentkezik a piacon. Az...

» Nagydíjak, champinok Ongáról Szabolcsba

Magyarország második legrangosabb pálinkaversenyének számító Ongai pálinkaversenyre 2016 januárjában valamennyi jelentős kereskedelmi főzde mellett megannyi bér- és magánfőző, közöttük természetesen több szabolcsi is nevezett....

gazi banner

Névnap

Ma 2017. december 14., csütörtök, Szilárda napja van. Holnap Valér napja lesz.

Pontos idő

Ulti Clocks content

Partnereink

Hirdetés
Hirdetés
december 2017
hkscpsv
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Látogatottság

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa306
mod_vvisit_counterTegnap653
mod_vvisit_counterEzen a héten3663
mod_vvisit_counterMúlt héten10408
mod_vvisit_counterEbben a hónapban16460
mod_vvisit_counterMúlt hónapban40649
mod_vvisit_counterÖsszesen3119395