Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color

Szilvavirágzás ünnep és tisztújító lovagi gyűlés. PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmarkJP-Bookmark

06 Lovagrend 3

A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend 2015. április 25-én, szombaton tartotta "Szilvavirágzás Ünnepe" néven már tíz esztendeje szokásos megemlékezését a hagyományőrző egyesület által is képviselt tájegység már-már ikonikus gyümölcséről, a Penyigei vagy ahogy errefelés ismerik: a Nemtudom szilváról.

A lovagok mint minden év tavaszán ezúttal is tisztelegtek a Felső-Tisza mentén őshonos szilvások nagyszerű adománya előtt. Az idén jó terméssel kecsegtető, kiváló élelmiszerek alapanyagául szolgáló nemtudom szilva virágos hajtásaiból Szatmár, illetve Bereg nevében font két koszorút a lovagok, szokásaikhoz híven a tivadari vízmércénél helyezték a "szőke folyó" habjaira.

Szatmár nevében az legutóbbi Tarpai Szilvanapon felavatott új tag, Szilágyi Lászlón lovag, Bereg képviseletében pedig Batta Attila lovag köszönte meg jelképesen a Tiszának a világhírű Szatmári Pálinka alapanyagát, s bízta a folyóra, hogy mint üzenetet tovavigye a térségben élőknek a egykor általa ide sodort magokért érzett háláját jelképező koszorúkat.

A lovagrend az ünnepi rituáléra tivadari lovagtársuk, Danós Sándor falusi turizmus terén már jó hírnevet szerzett portájáról indult a vízmércéhez, és oda is vonult vissza a Tisza töltésén át.

06 Lovagrend 1

A "Danó-porta" virágos udvara, árnyas terasza ezúttal a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Egyesület - egy újabb 5 év elteltével a törvény előírása szerint kötelező - tisztújító gyűlésének is kellemes otthont nyújtott.

Az egyesület alapító elnöke, a Várady György tíz éves sikeres munka után át kívánta adni a staféta botott. A tisztújítás lovagias eredményeként aztán az egyesület elnökének Galambos Béla lovagot a rend eddigi kancellárját, Várady György nagymestert pedig - újonnan megszavazott címmel megbecsülve - tisztelebeli elnöknek választották. A lovagrend két elnökségi tagja dr Cservenyák László ceremónia mester és Csobolya Attila főpohárnok lett.

Az igazán tartalmas lovagrendi ünnepnapra a koronát a házigazda felesége Danó Sándorné Gizike által készített fantasztikus hagyományőrző étkekből - egy csülkös káposztás bablevesből, azt lezárandó pedig rakott almás süteményből - álló ebéd tette föl, amiről nincs szíve hallgatni a krónikásnak.

 
Kapcsolódó cikkek :

» Versenyfelhívás

Magán és Bérfőzött Párlatok Versenye Tarpa, 2018. szeptember 29.

» Kőbe vésette a pálinkánk nevét

Arany érdemkeresztet kapott a tettek mezejére egykor időben lépő pálinka lovag is. "Mikor fejet hajtunk Szent István műve előtt, nem csupán Szent István történelmi tettére emlékezünk, hanem mindazokra is, akik az elmúlt ezer...

» Jázmin szőlő az Év Pálinkája, a tarpai Szatmári szilvapálinka Champion díjat érdemelt

Pálinkakiválóságok 2018 OrszágkóstolóAz Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny ezévi eredményeit június 28-án hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács, ahol 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést is...

» Kitüntetett lovagjainkra emeljük poharunkat

Bár nem ebben a minőségében, de három Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend-i tagunkat is nagy megtiszteltetés érte a Megyenapon. Nagygécen, a Megmaradás Templomában Seszták Oszkártól a megyei közgyűlés elnökétől (jobbról) Dr...

» Tudják, honnan jött a nemtudom.

 A szatmár-beregi pálinka lovagok ezért köszönik meg minden évben a Tiszának, - Szatmár és Bereg nevében - egy-egy szilva virág koszorúnak a folyó habjaira helyezésével, hogy hajdanán ideszállította a Kárpátokból azoknak a...