Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

 • Narrow screen resolution
 • Wide screen resolution
 • Auto width resolution
 • Increase font size
 • Decrease font size
 • Default font size
 • default color
 • red color
 • green color

Kiválóságaink fehéren feketén PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmarkJP-Bookmark

Talléros fozde

Megyénk jeles hungarikum terméke a pálinka, nemzeti kincs és nemzeti ital. A Vidékfejlesztési Minisztérium(VM) május 19-én mutatta be a Pálinka Országkóstoló eredményeként elkészített Pálinka Kiválóságok Könyvét.

E könyvbe kerülést megelőző versenyben a hazai főzdék, kizárólag ellenőrzött keretek között előállított, piaci forgalomban megtalálható, igazi pálinkái vehettek részt. Az otthon készülő párlatoknak itt esélyük sem volt labdába rúgni, hiszen több kiírásban szerepelt feltételnek sem felelnek meg. A Kiválóság címért idén 68 pálinkaház 171 tétele versengett.

Magyar Talléros Látványfőzde

Ünnepélyes keretek között, a VM-ben vehették át okleveleiket azok a pálinkaházak, amelyek termékei legalább 3 csillagot szereztek a Pálinkakiválóságok idei versenyén. A kiírás szerint egy pálinkaház csak 3 tétellel és olyan pálinkákkal nevezhetett, melyekből minimum 500 palack került forgalomba, és fél literenként 2000 forint felett van a kiskereskedelmi áruk.

A Pálinkakiválóságok Könyve 2014 kiadványba a 171 nevezett tételből végül 50 pálinkaház legjobb 83 terméke került be. A minősített 83 tételből 43 szerzett 3 csillagot(nemzetközi versenyen ez ezüst érmet érne), 22 tétel kapta meg az aranyéremnek beillő 4 csillagot. A kiemelkedő és különleges pálinkáknak járó 5 csillagos minősítést 18 tétel nyerte el a hazai kínálatból, melyek között legnagyobb örömünkre ott találjuk a Várda Drink Zrt. Naményi Pálinkafőzde Fürtös meggypálinkáját is.

Panyola 1 Koncz Lajos fozomester

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nevezetes értékei között a hungarikumok sorát ékesítő pálinka is vezető helyen szerepel. Három, földrajzi eredvédettséget élvező pálinkája (szatmári szilva, szabolcsi alma, újfehértói meggy) révén megyénket zászlóshajóként tartja nyilván a szakma. Nos, e kivívott rangunknak megfelelően szerepeltünk a Pálinka Kiválóságaink május 19-i megmérettetése során is.
Az ország valamilyen minősítést nyert 83 pálinkája között 14-et Szabolcs-Szatmár-Beregben főztek:

 • Öt csillagot kapott (1): a Naményi Pálinkafőzde Fürtös meggy pálinkája.
 • Négy csillagot kaptak (5): a Panyolai Szilvórium Elixír-fekete cseresznye pálinkája, a Tarpa Manufaktura Szatmári szilvája és Szabolcsi alma pálinkája, a Tuzséri Pálinkamanufaktura Irsai Olivér szőlőpálinka és Vadcseresznye pálinkája.
 • Három csillagos lett (8): az ibrányi Demeter Pálinkamanufaktura Sárgabarack pálinkája, a nyírtassi Magyar Talléros Látványfőzde Vranja birskörte pálinkája, az ököritófülpösi Matheus Pálinkafőzde Kóser-fürtös meggy pálinkája, a Panyolai Szilvórium Aranyalma pálinkája, a Tuzséri Pálinkamanufaktura Vilmos körte pálinkája, valamint a Zsindelyes Pálinkafőzde 3 párlata, a Fahordóban érlelt Szabolcsi almapálinka, az Újfehértói meggypálinka és az Újfehértói fürtös ágyas meggypálinka.

Panyola és Fazekas min

A könyvben szereplő pálinkák viselhetik a 2014-es év Pálinka Kiválósága címet, melyet a díjnyertes párlatok palackjain matricával jelenítenek meg. A kiválóságok kiválasztása mellett elkészült a hazai pálinkatérkép, amelyből kiderül, hogy a védett eredetű pálinkáink készítésének körzetei hol találhatóak. A legfontosabb területek és fajták: Gönci barack; Szabolcsi alma; Békési szilva; Újfehértói meggy; Kecskeméti barack; Göcseji körte; Szatmári szilva; Pannonhalmi törköly.

 
Kapcsolódó cikkek :

» Versenyfelhívás

Magán és Bérfőzött Párlatok Versenye Tarpa, 2018. szeptember 29.

» Kőbe vésette a pálinkánk nevét

Arany érdemkeresztet kapott a tettek mezejére egykor időben lépő pálinka lovag is. "Mikor fejet hajtunk Szent István műve előtt, nem csupán Szent István történelmi tettére emlékezünk, hanem mindazokra is, akik az elmúlt ezer...

» Jázmin szőlő az Év Pálinkája, a tarpai Szatmári szilvapálinka Champion díjat érdemelt

Pálinkakiválóságok 2018 OrszágkóstolóAz Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny ezévi eredményeit június 28-án hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács, ahol 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést is...

» Kitüntetett lovagjainkra emeljük poharunkat

Bár nem ebben a minőségében, de három Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend-i tagunkat is nagy megtiszteltetés érte a Megyenapon. Nagygécen, a Megmaradás Templomában Seszták Oszkártól a megyei közgyűlés elnökétől (jobbról) Dr...

» Tudják, honnan jött a nemtudom.

 A szatmár-beregi pálinka lovagok ezért köszönik meg minden évben a Tiszának, - Szatmár és Bereg nevében - egy-egy szilva virág koszorúnak a folyó habjaira helyezésével, hogy hajdanán ideszállította a Kárpátokból azoknak a...