Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

 • Narrow screen resolution
 • Wide screen resolution
 • Auto width resolution
 • Increase font size
 • Decrease font size
 • Default font size
 • default color
 • red color
 • green color

Három champion Ongáról Tuzsérra PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmarkJP-Bookmark

Ongai pálesz

A szakma szerint kimagasló pálinkaversenyről a szabolcsiak 42 érmet hoztak

Lillafüred, Nyíregyháza - A Quintessence Competition, korábbi nevén Ongai Pálinkaversenyre idén 1021 nevezett minta érkezett. Az ünnepélyes eredményhirdetésre egy nagyszabású gála keretében január 24-én, Miskolc-Lillafüreden, a Palotaszállóban került sor.

Fekete ribizli, mandarin, boróka, naspolya, som, berkenye és zeller-sárgarépa. Csak néhány különlegesség azon pálinkák közül, amelyeket az ongai pálinkaverseny vendégei kóstolhattak meg egy hete szombaton a lillafüredi Palotaszállóban. Ott rendezték meg ugyanis a verseny zárórendezvényét, ahol a társadalmi zsűri azt is eldönthette, hogy melyik párlat kapja a közönségdíjat. A választás a mandarinpálinkára esett, amely a legjobb párlat címet is elnyerte.

Ongai pálinkaversenyEzres nevezés

Az Ongai Kulturális Egyesület 2010 óta minden januárban megrendezi az Ongai Pálinkaversenyt azzal a céllal, hogy a hazai pálinkakultúrát népszerűsítsék. A kezdetekben csak a helybeli pálinkabarátokat sikerült megszólítani, mára azonban az ország egyik legmeghatározóbb pálinkaversenyévé nőtte ki magát a rendezvény. Az idén pedig már 1030 párlat közül kellett döntenie a zsűrinek.
A versenyre érkeztek Ausztriából, Lengyelországból, Romániából is, sőt az idén Európán kívülről Kínából is.

Szabolcsi siker

Megyénkből is szép számmal érkeztek nevezések a nagy, ongai megmérettetésre, ahonnan igazán szép eredménnyel térhettünk haza: összesen 42 érmet gyűjtöttek be a szabolcs-szatmár-beregi párlatok, melyek közül 4 arany, 20 ezüst és 18 a bronz.

A szabolcsi aranyakon a Tuzséri Pálinkamanufaktura (3 db) és a tiszadadai Pucsok Sándor (1 db) osztozik. Ezüst és bronz érmekkel büszkélkedhetnek: Galambvári Tibor, Gresó László, Lakatos Tibor, Madar Péter, Hamvas Attila, Pucsok Sándor, Batta János, a Várda-Drink Zrt., Szabó Zoltán, Tuzséri Pálinkamanufaktura, Uzonyi Krisztián.

A több mint ezer párlatból a lillafüredi rendezvényen már „csak” 43-at kellett végigkóstolnia a társadalmi zsűrinek. Ide ugyanis a válogatott mezőny, a nagy aranyérmesek kerültek, azaz a díjnyertesek közül is a legjobbak.

E legjobb negyvenhármak között üdvözölhettük Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből a Tuzséri Pálinkamanufaktúrát, amely 3 kategória győzelmet is besöpört Jonathán alma, Rewena alma és Cseresznye pálinkáival. Három Championnál többet senki nem ért el a versenygyőztes Gyulai Pálinkamanufaktúra összesen 6 arany érméből is hasonlóan 3 érdemelt ki Champion díjat is.

Rang, elismerés

A Quintessence Pálinkaversenyen díjat nyerni és szerepelni rangot és szakmai elismerést jelent, hiszen a versenyen a legjobbnak minősülő párlatok kedvezményes nevezési feltétellel indulhatnak a világ egyik legrangosabb nemzetközi megmérettetésének tartott párlatversenyén, az ausztriai Destillatan. A szakma szerint: minden szempontból a közép-kelet-európai régió kimagaslóan legjobb párlatversenye.

Nagydíjasok

 • 2015 legjobb ongai pálinkája: Ongai Kulturális Egyesület Irsai Olivér szőlőpálinkája
 • 2015 legjobb likőrje: Nobilis Pálinka Nobilis feketeribizli-likőrje
 • 2015 legjobb párlata: Pataki Attila mandarinpárlata
 • 2015 legjobb ágyas pálinkája: az erdélyi Potio Nobilis ágyas almapálinkája
 • 2015 legjobb érlelt pálinkája: Holecz Csaba fahordós körtepálinkája
 • 2015 legjobb magánfőzője: Holecz Csaba
 • 2015 legjobb bérfőzetője: Cseke Zsolt
 • 2015 legjobb bérfőzdéje: Bükkaranyosi Pálinka Kft.
 • 2015 legjobb kereskedelmi főzdéje: Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft.
 • 2015 közönségdíjas pálinkája: Pataki Attila mandarinpárlata
 • 2015 legjobb pálinkája: Schiszler Pálinkafőzde Madárberkenye-pálinkája
 
Kapcsolódó cikkek :

» Aranyeső a Destillata 2017-en

Szabolcs sem vallott szégyent: a magyar aranyak kétharmada megyénkben landolt a párlatok rangos, ausztriai megmérettetésén. Az ausztriai Destillatán, Közép-Európa legnagyobb párlatversenyén a magyar nemzeti győztes az Agárdi...

» Aranyat hoztunk nagy fazékkal...

Nyíregyháza - Az idén rekordszámú, 1318 mintás nevezéssel dicsekedni képes, VIII. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny eredményhirdetését az elmúlt hétvégén tartották Lillafüreden, a Palotaszállóban. A megmérettetésen...

» A Nagytanács ezévben újít a pálinkaversenyen

 Megtartotta a múlt évet értékelő és a 2016-os esztendő programját, tennivalóit számba vevő idei első ülését a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Nagytanácsa.

» Nagydíjak, champinok Ongáról Szabolcsba

Magyarország második legrangosabb pálinkaversenyének számító Ongai pálinkaversenyre 2016 januárjában valamennyi jelentős kereskedelmi főzde mellett megannyi bér- és magánfőző, közöttük természetesen több szabolcsi is nevezett....

» XII. Szatmár-Beregi Szilvanapok

A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tisztelettel meghívja Önt, kedves családját, barátait, üzletfeleit, ismerőseit a XII. Szatmár-Beregi Szilvanapok, Az új pálinka ünnepe rendezvényére.