Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color

Búvópatak az otthoni főzés PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmarkJP-Bookmark

SZP 3938

Jövőre jön a párlat adójegy az otthoni pálinkafőzőknek.  - Komoly fejlődésnek indult az elmúlt években a pálinkafőzés hazánkban. Nagy a választék, mind több a kiváló minőségű termék.

A főzetés idei költségemelkedését követően januártól újabb változás elé néznek a pálinkások. Dióhélyban a következőkkel kell számolni: Az otthoni pálinkafőzés lehetősége megmarad, nem lesz szükség adóhivatali bejelentésre, nyilvántartást sem kell vezetni, viszont fizetni kell. A Brüsszellel folytatott vita eredményeként bevezetik a párlat adójegyet. Ennek ára egy liter 42 fokos pálinka után 700 forint lesz. Egy főzéshez minimum 5, maximum 86 jegyet kell megvenni. Az ellenőrzés nem a Nemzeti Adó és Vámhivatal, hanem a helyi önkormányzat adócsoportja, a jegyző feladata lesz.

Csupán a tavalyi ötödét, mintegy kétmillió liter pálinkát állítottak elő az idén az ország szeszfőzdéi. A látványos visszaesés szinte kizárólag arra vezethető vissza, hogy - az unió közbelépésére - az év elején megszűnt a bérfőzés 2010-től érvényes adómentessége.

SZP 3926

Míg tavaly csupán a főzés 700 forint körüli munkadíját kellett lerónia az ügyfeleknek, az idén ehhez - szeszadó címén - nagyjából 800 forintos újabb kiadás társul, így egy liter pálinka kifőzése most átlagosan mintegy 1500 forintba kerül. Ezért aztán sokáig hezitáltak a cefre tulajdonosok, mennyit vigyenek vagy egyáltalán vigyék-e kifőzetni az alapanyagot a bérfőzdébe, amikor az ellenőriz(het)etlen otthoni főzési kapacitások törvényi előírásokat bőven áthágó kiaknázásával mondhatni "elszabadult a pokol" - közölte a Szatmár Beregi Pálinka Lovagrend Egyesület egyik szakértő tagja.

Csobolya Attila bérfőzdei főzőmester szerint a forgalom visszaesése látványosan, azaz bezárásokat vonva maga után egyelőre ugyan nem zakkantotta meg bérfőzdéket, ám egyre nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük a fennmaradásukhoz. A szakember saját tapasztalata szerint esetükben közel a felére esett vissza a 2015-ben lepárolt szesz mennyisége.

Bár a hivatalos kimutatások szerint emelkedik a bejelentett házi készülékek száma megyénkben nem ilyen szép a leányzó fekvése. Nem egy olyan hagyományosan pálinka főzető kistérségünk van, ahonnan tán egyetlen egy házi lepárló készüléket sem jelentettek be az önkormányzatoknak, pedig ez kötelező lenne. A pálinka főzdések véleménye szerint aggályos tehát, hogy az önkormányzatoknak hiába vannak hasonlóan erős jogosítványai, mint a NAV-nak, de a gyakorlatban kérdéses, tudnak-e élni ezekkel és hogyan tudják ellenőrizni a magánszemélyek birtokában lévő berendezéseket és párlatot? Magán főzők esetében legalább a főzés időpontjáról kellene kötelező előzetes bejelentést tenni, hogy szúró próba szerűen ellenőrizhetővé váljon ez a kontroll hiányában parttalanná váló tevékenység.

SZP 3920

Képgalériánkat a fotóra kattintva lehet mégnézni.

 
Kapcsolódó cikkek :

» Versenyfelhívás

Magán és Bérfőzött Párlatok Versenye Tarpa, 2018. szeptember 29.

» Kőbe vésette a pálinkánk nevét

Arany érdemkeresztet kapott a tettek mezejére egykor időben lépő pálinka lovag is. "Mikor fejet hajtunk Szent István műve előtt, nem csupán Szent István történelmi tettére emlékezünk, hanem mindazokra is, akik az elmúlt ezer...

» Jázmin szőlő az Év Pálinkája, a tarpai Szatmári szilvapálinka Champion díjat érdemelt

Pálinkakiválóságok 2018 OrszágkóstolóAz Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny ezévi eredményeit június 28-án hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács, ahol 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést is...

» Kitüntetett lovagjainkra emeljük poharunkat

Bár nem ebben a minőségében, de három Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend-i tagunkat is nagy megtiszteltetés érte a Megyenapon. Nagygécen, a Megmaradás Templomában Seszták Oszkártól a megyei közgyűlés elnökétől (jobbról) Dr...

» Tudják, honnan jött a nemtudom.

 A szatmár-beregi pálinka lovagok ezért köszönik meg minden évben a Tiszának, - Szatmár és Bereg nevében - egy-egy szilva virág koszorúnak a folyó habjaira helyezésével, hogy hajdanán ideszállította a Kárpátokból azoknak a...