Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color

A Szilvanap zamataiban a történelmet is ízlelgethettük Tarpán PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmarkJP-Bookmark
Hírek
2016. szeptember 27. kedd, 18:51

Díjazottak 2

Ünnepre érkezett a sok érdeklődő szeptember 24-én, szombaton Beregbe, az egykori kurucok fészkébe, a pálinka mai fővárosába. Tarpán, a XIII. Szatmár-Beregi Szilvanapok közönségcsalogató programfolyamát Németh Zsolt az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke nyitotta meg.

Új lovag a rendben

- Egy igazán sokoldalúan felhasználható gyümölcs, mely magában rejti az igényességet, a jobbra törekvést, legyen szó a gyümölcsöskertek gondozásáról vagy a termés feldolgozásáról. Hagyomány, kultúra, gasztronómia, s maga a történelem szólít meg bennünket, ha egy ízletes szilvás ételt vagy egy tiszta, nemes szilvapálinkát kóstolhatunk meg – mondta rendezvény fővédnöke, külön köszöntve a hallgatóság soraiban helyet foglaló gyerekeket, akiknek át kell adnunk tudást, tiszteletet.

ATI 3608

– A pálinkát először 1437-ben említik, akkor még égetett borként, de az 1600-as évektől már a ma is ismert nevén szerepel a leiratokban – méltatta „Az új pálinka ünnepe” címmel is jegyzett rendezvényt dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője. Beszélt Tarpa vonzerejéről, testvértelepülési kapcsolatairól, elismeréssel szólt arról, hogy az itt élők milyen elkötelezettséggel őrzik a történelmi és kulturális örökséget.

Bicskei Lajos

 

- Szívesen látott vendégek előtt mindig szélesre tárjuk a kapuinkat. A hagyományaink ápolását a közösségteremtés egyik legfontosabb lehetőségének tekintjük, akár történelmi elődeinkre, Rákóczi Ferencre, Esze Tamásra emlékezünk, akár tájjellegű ételeinket, italainkat kínáljuk – invitált mindenkit a helyi értékeket kínáló standokhoz vagy épp a színpad elé Szécsi Szabolcs polgármester.

DSCF0311c

Az ünnep elmaradhatatlan részeként délután kettőtől a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend vonult a színpadra, hogy hagyományaihoz híven megtartsa az idei Új Pálinka Ünnepét.
A ceremónia során a lovagok minősítették az idei szilvatermést és a belőle készült új pálinkát, majd átadták az idén is három kategóriában kiírt megyei pálinkaverseny díjait:

Díjazottak

Szatmári szilva kategóriában:

I. Bicskei Lajos
II. Szabóné Kovács Zsuzsa
III. Bagi Sándor

Szabolcsi alma kategóriában:

I. Szabó József
II. Szabó Zoltán
III. Kathó Roland

Egyéb gyümölcspárlatok kategória:

I. Kathó Lajos Irsai Olivér szőlő
II. Bicskei Lajos Pándi meggy
III.Szabóné Kovács Zsuzsa fekete ribizli

Tarpának emléklap

A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend idei Életmű-díját a Corvinus Egyetem italtechnológiai tanszékéről nyugállományba vonult, a párlat és a pálinka készítés területént magas színvonalú, áldozatos munkát kifejtett lovagtársuknak, az országos szakmai szervezetekben is meghatározó feladatokat vállaló, Dr Panyik Gábornénak adományozta.

Elismerő oklevéllel tüntették ki Tarpa Önkormányzatát a helyi értékőrzésben évek óta tartó, egye hatékonyabb együttműködésért. Az oklevelet Szécsi Szabolcs a nagyközség polgármestere vette át.

Életműdíjas

 

A lovagrend idén is bővült egy taggal. A pálinkalovagok ezúttal Dani Attilát, Pusztadobos polgármesterét fogadták soraikba. A hagyományok ápolójaként és tárogató művészként is ismert településvezető lovaggá ütésével ért véget a 2016. évi lovagrendi ceremónia a pálinka beregi XIII.fővárosában.

 
Kapcsolódó cikkek :

» Versenyfelhívás

Magán és Bérfőzött Párlatok Versenye Tarpa, 2018. szeptember 29.

» Kőbe vésette a pálinkánk nevét

Arany érdemkeresztet kapott a tettek mezejére egykor időben lépő pálinka lovag is. "Mikor fejet hajtunk Szent István műve előtt, nem csupán Szent István történelmi tettére emlékezünk, hanem mindazokra is, akik az elmúlt ezer...

» Jázmin szőlő az Év Pálinkája, a tarpai Szatmári szilvapálinka Champion díjat érdemelt

Pálinkakiválóságok 2018 OrszágkóstolóAz Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny ezévi eredményeit június 28-án hirdette ki a Pálinka Nemzeti Tanács, ahol 5 különdíjat, 62 arany-, 107 ezüst- és 91 bronzminősítést is...

» Kitüntetett lovagjainkra emeljük poharunkat

Bár nem ebben a minőségében, de három Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend-i tagunkat is nagy megtiszteltetés érte a Megyenapon. Nagygécen, a Megmaradás Templomában Seszták Oszkártól a megyei közgyűlés elnökétől (jobbról) Dr...

» Tudják, honnan jött a nemtudom.

 A szatmár-beregi pálinka lovagok ezért köszönik meg minden évben a Tiszának, - Szatmár és Bereg nevében - egy-egy szilva virág koszorúnak a folyó habjaira helyezésével, hogy hajdanán ideszállította a Kárpátokból azoknak a...