Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend

  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Auto width resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • red color
  • green color

A Szilvanap zamataiban a történelmet is ízlelgethettük Tarpán PDF Nyomtatás E-mail
FacebookTwitterIWIWMyspace bookmarkJP-Bookmark
Hírek
2016. szeptember 27. kedd, 18:51

Díjazottak 2

Ünnepre érkezett a sok érdeklődő szeptember 24-én, szombaton Beregbe, az egykori kurucok fészkébe, a pálinka mai fővárosába. Tarpán, a XIII. Szatmár-Beregi Szilvanapok közönségcsalogató programfolyamát Németh Zsolt az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke nyitotta meg.

Új lovag a rendben

- Egy igazán sokoldalúan felhasználható gyümölcs, mely magában rejti az igényességet, a jobbra törekvést, legyen szó a gyümölcsöskertek gondozásáról vagy a termés feldolgozásáról. Hagyomány, kultúra, gasztronómia, s maga a történelem szólít meg bennünket, ha egy ízletes szilvás ételt vagy egy tiszta, nemes szilvapálinkát kóstolhatunk meg – mondta rendezvény fővédnöke, külön köszöntve a hallgatóság soraiban helyet foglaló gyerekeket, akiknek át kell adnunk tudást, tiszteletet.

ATI 3608

– A pálinkát először 1437-ben említik, akkor még égetett borként, de az 1600-as évektől már a ma is ismert nevén szerepel a leiratokban – méltatta „Az új pálinka ünnepe” címmel is jegyzett rendezvényt dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője. Beszélt Tarpa vonzerejéről, testvértelepülési kapcsolatairól, elismeréssel szólt arról, hogy az itt élők milyen elkötelezettséggel őrzik a történelmi és kulturális örökséget.

Bicskei Lajos

 

- Szívesen látott vendégek előtt mindig szélesre tárjuk a kapuinkat. A hagyományaink ápolását a közösségteremtés egyik legfontosabb lehetőségének tekintjük, akár történelmi elődeinkre, Rákóczi Ferencre, Esze Tamásra emlékezünk, akár tájjellegű ételeinket, italainkat kínáljuk – invitált mindenkit a helyi értékeket kínáló standokhoz vagy épp a színpad elé Szécsi Szabolcs polgármester.

DSCF0311c

Az ünnep elmaradhatatlan részeként délután kettőtől a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend vonult a színpadra, hogy hagyományaihoz híven megtartsa az idei Új Pálinka Ünnepét.
A ceremónia során a lovagok minősítették az idei szilvatermést és a belőle készült új pálinkát, majd átadták az idén is három kategóriában kiírt megyei pálinkaverseny díjait:

Díjazottak

Szatmári szilva kategóriában:

I. Bicskei Lajos
II. Szabóné Kovács Zsuzsa
III. Bagi Sándor

Szabolcsi alma kategóriában:

I. Szabó József
II. Szabó Zoltán
III. Kathó Roland

Egyéb gyümölcspárlatok kategória:

I. Kathó Lajos Irsai Olivér szőlő
II. Bicskei Lajos Pándi meggy
III.Szabóné Kovács Zsuzsa fekete ribizli

Tarpának emléklap

A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend idei Életmű-díját a Corvinus Egyetem italtechnológiai tanszékéről nyugállományba vonult, a párlat és a pálinka készítés területént magas színvonalú, áldozatos munkát kifejtett lovagtársuknak, az országos szakmai szervezetekben is meghatározó feladatokat vállaló, Dr Panyik Gábornénak adományozta.

Elismerő oklevéllel tüntették ki Tarpa Önkormányzatát a helyi értékőrzésben évek óta tartó, egye hatékonyabb együttműködésért. Az oklevelet Szécsi Szabolcs a nagyközség polgármestere vette át.

Életműdíjas

 

A lovagrend idén is bővült egy taggal. A pálinkalovagok ezúttal Dani Attilát, Pusztadobos polgármesterét fogadták soraikba. A hagyományok ápolójaként és tárogató művészként is ismert településvezető lovaggá ütésével ért véget a 2016. évi lovagrendi ceremónia a pálinka beregi XIII.fővárosában.

 
Kapcsolódó cikkek :

» Aranyat hoztunk két marékkal

Idén is nagyszerűen szerepeltek a szabolcs-szatmár-beregi párlatok Ongán a Quintessence 2018 nagy megmérettetésen.  A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend büszke a legfényesebb érmekre is méltó párlatokkal benevezett tagjaira

» Lovag avatás őszi verőfényben

Az idei Szatmár-Beregi Szilvanap és Új Pálinka Ünnepe a rendező önkormányzat és lovagrend párosnak köszönhetően újabb kiváló hírverését hozta a csodás Szatmár-Beregnek, s a "pálinka fővárosa", Tarpának.

» Szilvanapra invitáltunk Nyíregyházán

Örömmel jelentjük, helyt álltunk a 2017. évi Tirpák Fesztiválon. A rendezők felkérésének eleget téve, vasárnap délelőtt Nyíregyháza főterén bemutatkozott lovagrendünk - a megye másik két pálinka lovagrendjével (a Szabolcsi...

» Versenyfelhívás

Magán és Bérfőzött Párlatok Versenye Tarpa, 2017. szeptember 28.A verseny kiírója: Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend EgyesületA verseny helyszíne: Sóstói Múzeumfalu Pálinkaház 4431 Sóstófürdő Tölgyes utca 1.A verseny célja:a...

» Kihirdették a kiválóságainkat

Pálinka életmű Szilágyi Llászló (jobbról a második), mellette balról Mihályi László a Pálinka Nemzeti Tanács elnökePálinka Életműdíj a gyümölcspárlat hungarikumaink eredetvédelmét az EU-ban kijáró, egykori Várda-Drink...

gazi banner

Névnap

Ma 2018. február 25., vasárnap, Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.

Pontos idő

Ulti Clocks content

Partnereink

Hirdetés
Hirdetés
február 2018
hkscpsv
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Látogatottság

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa112
mod_vvisit_counterTegnap1673
mod_vvisit_counterEzen a héten7726
mod_vvisit_counterMúlt héten9399
mod_vvisit_counterEbben a hónapban31854
mod_vvisit_counterMúlt hónapban39758
mod_vvisit_counterÖsszesen3214514